tisdag, december 11, 2007

Glögg & lussebullar

I helgen hade vi en liten glöggfest. Tyckte det passade bra att ha en fest för vännerna innan jag skulle åka till Sverige. M åker ju inte förrän en vecka senare, men jag åker faktiskt redan idag så vi ville passa på innan dess.

Vi gjorde egen glögg enligt samma recept som förra året. Jag gillar verkligen hemmagjord glögg eftersom man kan få den precis som man vill ha den. Jag tycker t ex ofta att svenska "köpeglöggar" som t ex Blossa är lite för söta. Självklart skulle jag inte tacka nej till Blossaglögg, men om jag får välja själv så är den egna glöggen godare! Man kan ju själv välja hur mycket socker man vill söta den med, så då kan man få exakt så söt/icke söt som man vill. Jättebra! Det finns ju tusen olika recept på glögg. Vissa är mer komplicerade och andra enkla. Jag har tidigare i Sverige gjort en glögg av svagdrikca med jäst, socker och kryddor som ska stå i minst en månad innan den är klar. Men här har vi gjort den snabbare och enklare varianten med rödvin, vodka och kryddor.

Eftersom vi visste att det skulle komma ungefär 20-30 personer under kvällen-natten så köpte vi ungefär 10 flaskor rödvin. Billigaste sorten.
Dagen innan lade vi alla kryddorna i vodka för att dra under natten, och sedan filtrerade vi denna nu kryddiga vodka och mixade med vinet. Så smakade vi av med socker tills glöggen smakade som vi ville. Det var M som stod för glöggtillverkningen och själv bakade jag lussebullar. Jag gjorde dubbel mängd så att det verkligen skulle räcka. Även iår lyckades jag med torrjästen och gasugnen så bullarna blev riktigt goda och inte alls torra.

Pepparkakorna fuskade vi med och hade köpt "Annas" och "Lars" pepparkakor. Det lustiga var att de fanns väldigt få vanliga neutrala "Annas pepparkakor" i affären. De flesta vi hittade var smaksatta. Orange, Almond & cinnamon, Mint, Lemon... Hm, det känns väldigt amerikanskt tycker jag. Att man måste smaksätta allt med nya andra smaker. Vi köpte ett par apelsinsmaksatta och Mandel-kanel, men resten var vanliga gamla hederliga peppisar.

Det blev en väldigt lyckad kväll! I stort sett alla som kom älskade glöggen och M fick göra mer på löpande band vartefter fler gäster kom.
Lipton var helt klart Stjärnan under kvällen. Vi var ju inte säkra på hur han skulle ta detta att lägenheten skulle invaderas av så mycket folk, men han verkade älska uppmärksamheten. Så många som vill leka med honom, klappa honom... Han var alldeles lycklig.

Folk kom och gick i omgångar under hela kvällen. Ett par har barn och som vanligt anlitade vi Skype som barnvakt (som jag skrivit om i ett tidigare inlägg).
Kan enbart konstatera att det hela blev en otroligt lyckad kväll. Det är alltid så roligt att samla vänner omkring sig!

Nu i eftermiddag bär det av mot Sverige vilket ska bli jätteroligt det med! Så jag ska nog sluta detta blogginlägget och börja packa.
Jag har ingen aning om ifall jag komemr blogga något under min Sverigevistelse. Det kan hända att det blir något inlägg, men om jag känner mig själv rätt så kommer jag ha ganska fullt upp och självklart är högprio att umgås med vänner och familj IRL när man väl ses! Så jag gissar att det lär bli ganska få inlägg eftersom min tid vid datorn antagligen kommer bli väldigt minimerad.

Därför vill jag passa på att önska er alla en Skön och Mysig Jul! Och ett Gott Nytt 2008!


Glöggreceptet vi använde oss av är enkelt:

3 cinnemon sticks (kanelstänger)
15-20 cloves (kryddnejlikor)
1-2 teaspoons cardemom (tsk kardemumma)
skin peeled from about 1/4 orange (apelsinskal)
Some raisins (russin)

Add all spices in 2 dl vodka. Let stay over night. Filtrate and transfer the spiced vodka to a pot. Add 2-4 bottles of red wine and heat. If you would like a "weaker" Glögg just add more wine to this amount of vodka. If you on the other hand would like a stronger Glögg then you can always add some extra vodka later while heating the Glögg. Add sugar until you think the taste is good. Swedish "glögg" should be very sweet so don´t be scared of the amount of sugar you will need. About 2 dl or more for 2 bottles of wine.
Heat everything up but don´t boil! Serve together with raisins and almonds without skin!























7 kommentarer:

Petchie75 sa...

Härligt med alla dessa glöggfester - jag blir lite avis ;-) - det ser ut som lägenheten var full med vänner, mysigt!
Ha en härlig jul hemma i Sverige och ser framemot att läsa om den på bloggen nästa år!! (När kommer du tillbaka?).
Kram från Puerto Rico!

Desiree sa...

Kul, vilken lyckad och trevlig fest ni verkar ha haft. Lussebullarna såg supergoda ut. Tack för att du delade med dig av glöggrecptet också. Det ska jag ta och prova. Låter toppen att kunna anspassa efter sin egen smak lite grann. Ha en bra resa till Sverige och ha en riktigt skön sverigevistelse. God jul och riktigt gott nytt år på dig.

Kram
Desiree

Annika sa...

Saltis! Kul att se alla bilder från er glöggfest. Vi hade ju också julfest i lördags. Glögg hade jag med, gjord av apotekets tinktur.
Absolut, billigaste rödtjutet är det som gäller.
NU önskar jag dig en jättefin resa!! Är avis, såklart. När kommer du tillbaks?
HA så KUUUUL!!
Kramar!

Saltistjejen sa...

Petra,
tack! Jag kommer tillbaka den 3 januari igen. Så jag blir borta i 3 veckor. Åker hem såpass tidigt eftersom jag ska hem til en disputation egentligen. Annars hade vi nog inte åkt hem till jul. Jag föredrar sommar-Sverige... ;-)



Desiree,
ja det var en riktigt rolig kväll! Det känns skönt att man verkligen byggt upp ett kontaktnät är också med vänner. :-)
Hoppas du kommer gilla glöggen! Och ha en riktigt skön Jul och ett gott nytt år!


Annika,
javisst är det härligt med glöggmys! Jag kommer tillbazka i början av januari. Det ska bli jättehärligt att komma till Sverige, men jag vet att jag kommer längta tillbaks hit efter ett tag där. Så är det alltid när man är borta. Efter ett tag längtar man hem...
Fast det känns å andra sidan rätt skönt för då är det ju roligt att både åka bort och komma hem! :-)
Ha en bra jul!!!!

Anne sa...

så du åker idag....när du läser det här har du kanske redan åkt. I alla fall, jag önskar dig en superduper trevlig Sverigevistelse och ett tidigt god jul och gott nytt & år hälsning kommer redan nu. Ser fram emot dina nya blogginlägg i januari 2008!
Förresten, glöggreceptet lät superenkelt. Det där ska jag nog pröva! Tack!

Millan sa...

Det ser jatte roligt ut med gloggfest!! Jag ska absolut prova ert gloggrecept for hittills har vi antingen kopt blossa eller kopt med oss kryddor ifran sverige. Men det ar ju smidigt om man helt enkelt kan anvanda de kryddor som aven finns i affarerna har!
Hoppas att du far en jatte trevlig semester i Sverige och God Jul och Gott Nytt Ar till dig ocksa :-D

Monica sa...

Saltis, superkul med lyckad glöggis. Tyckte det var lite lustigt att såväl du, jag och Annika hade vår glögg samma helg!

Hoppas du får det superbra i Sverige, med massor av härlig snö och mys med familj och vänner!